Conditie ogen stabiel

De afgelopen maanden is de conditie van Max’ ogen stabiel gebleven. Waar irritatie of ontsteking dreigt, volgt een korte antibioticumkuur. De ogen zijn voor de rest goed vochtig gehouden door het gebruik van wolvetvrije zalf, ook overdag. Het voordeel hiervan is dat niet elk kwartier hoeft te worden bij gedruppeld, wat het levenscomfort alleen maar vergroot.

In juni 2014 heeft Max een experimentele ingreep ondergaan. Een klein partje mondslijmvlies is getransplanteerd in de linkerhoek van het linkeroog, in de conjunctiva. Dit, om de algehele conditie (m.n. vochtigheid) te verbeteren. Een jaar later is dit partje goed opgenomen en lijkt inderdaad het oog in een betere conditie te hebben gebracht. Daarom heeft Max samen met dr. Zaal besloten een nieuwe ingreep te doen.

Deze operatie staat gepland op 9 juli. Hierbij zal een groter stuk mondslijmvlies worden getransplanteerd, ditmaal in het rechterslijmvlies in het rechteroog. Deze zal bevestigd worden met een nieuwe techniek, door gebruikmaking van ‘amnion’, dat heel puur embryonaal weefsel is. Dit zal de kans op ontstekingsreacties en afstoting tot een minimum verkleinen.
Daarnaast zal tijdens deze ingreep opnieuw een (gedeeltelijke) hoornvliestransplantatie plaatsvinden, waarbij een lamel (ong. 6 hoornvlieslagen) een deel van het littekenweefsel in het rechteroog zal vervangen. Zo zal getracht worden de visus (substantieel) te verbeteren. In tegenstelling tot de lameltransplantatie in het linkeroog van 3 jaar terug, wordt hierbij gebruik gemaakt van amnion-weefsel waardoor hopelijk ontsteking en afstoting uitblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *