Juli 2013; een jaar later…

De operatie is inmiddels bijna een jaar geleden. De situatie is de afgelopen maanden redelijk stabiel gebleven, al zorgde de lange, koude en droge winter soms voor pijnlijke droge ogen. Thans is het gezichtsvermogen in het rechter oog zoals het de afgelopen jaren is geweest. In percentages wil dit zeggen, wisselend tussen 2% en 4%. De droogte valt rechts betrekkelijk mee, al blijft de rechter zijde, de conjuntiva, wat verhoornd. Het linkeroog heeft door de operatie een klap gekregen. Hoewel het gevoel van totale blindheid de afgelopen maanden is verdwenen, laat het gezichtsvermogen te wensen over. De visus in OS wisselt van bijna niets tot 1%. Het linkeroog is tevens droger dan het rechter, wat de afgelopen jaren vaak zo is geweest.

De meeste dagen is er geen sprake meer van pijn of irritaties. Lichtschuwheid is de afgelopen weken uitgebleven. Dit komt omdat, hoewel doorbloed en verlittekent, de buitenste laag van beide ogen egaal is en geen erosies vertoond. Het wachten is op de medische ontwikkelingen, met name die van het kweken van hoornvliezen uit eigen stamcellen. Vooralsnog is het zaak de situatie zo stabiel mogelijk te houden. Het ontbreken van pijn en lichtschuwheid maakt het leven met de visuele beperking zeer te doen.

 1. Jovabo
  | Beantwoorden

  Wat een prachtig, lief, mooi kind hebben jullie. Wat hebben jullie veel meegemaakt samen!

  Grweldig dat jullie je ervaringen via deze site willen delen. Veel sterkte samen en een voorspoedige weg gewenst naar volledig herstel voor jullie zoon.

  Groeten, Jovabo
  (moeder v een 12-jarige – gezonde – zoon. Ik ben dankbaar dat hij gezond is en realiseer me dat dat niet vanzelfsprekend is…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *