De groei van het epitheel is voltooid

De groei van het epitheel is voltooid. Het defect in het epitheel is verdwenen. Max is opgelucht.

Sinds eind augustus draagt Max een bandagelens in het rechteroog ter bescherming van het epitheel en ter bevordering van diens groei. Ofschoon de lens elke nacht uitvalt, kan hij elke dag terecht bij de specialisten van Visser Contactlenzen. Door hun fantastische zorg en monitoring behield Max de rust en kon hij het herstelproces verder bevorderen.

Het epitheel is verdeeld in een slechte zijde en in een goede zijde. De slechte zijde kent inferieure, vochtafstotende, troebele cellen. De goede zijde is transparant en houdt vocht goed vast.

Dr. Zaal en de lenzenspecialisten vermoeden dat een verband bestaat tussen de groei van goede en de conjunctiva met mondslijmvlies, en de groei van slechte cellen uit de richting van nog steeds verlittekend mondslijmvlies.

Vermoedt wordt dat het mondslijmvlies een zeer gunstige werking heeft op het oog. Een nieuwe ingreep wordt voorbereid. Opnieuw wordt mondslijmvlies getransplanteerd. Het wordt geïmplanteerd in de verlittekende conjunctiva aan de bovenzijde van het rechteroog.

Onduidelijk is hoe de goede en slechte epitheel cellen zich tot elkaar zullen gedragen. Het is mogelijk dat slechte cellen in goede transformeren of vice versa. Na deze operatie is de volgende stap om de slechte cellen weg te halen om verdere groei van goede cellen te faciliteren.

Max’ visus wisselt nog steeds, zij het minder extreem. Max geniet van de goede momenten. De goede zorg kan hij naast zijn studie en hobby’s zonder al te veel moeite volhouden. Hij richt zich nauwelijks op de – schijnbaar gunstige – toekomst en voelt zich buitengewoon goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *