December 2015

De operatie van afgelopen 1 december is geslaagd. Grote parten mondslijmvlies zijn succesvol getransplanteerd in de bovenste conjunctiva van Max’ rechteroog.

Hoewel de operatie is geslaagd, heeft deze veel meer impact gehad dan Max had verwacht. De operatie duurde 3 in plaats van 1 uur. Het weefsel werd bevestigd door hechtingen door Max’ ooglid en door knoopjes en een buisje om alles op zijn plaats te houden. Dit maakte het voor Max onmogelijk om zijn oog geheel te sluiten, terwijl het oog openen ook werd bemoeilijkt. Dit veroorzaakte veel pijn. Ook zijn na de operatie instructies van dr. Zaal verkeerd begrepen door de verpleging. In plaats van het oog vochtig te houden en de reguliere antibiotica te druppelen, droeg de verpleging Max op helemaal niets te doen aan het oog. De pijn en droogheid als gevolg hiervan leidde tot acute vascularisatie van het hoornvlies. Max’ visus daalde van 10-15% naar een magere 0,5%.

Dit alles was een schok voor Max. Hij moest een korte pauze nemen van zijn bijbanen en van zijn studie. Binnen een week was hij weer aan het studeren, hoewel hij de dingen die hij eindelijk weer kon zien de afgelopen maanden erg miste.

Een maand later is de vascularisatie teruggetrokken van het epitheel. Gelukkig zijn de binnenste lagen van het hoornvlies ongeschonden gebleven. Max’ gezichtsvermogen wisselt extreem. Dit wordt veroorzaakt door zwellingen in het nieuwe mondslijmvlies en door luchtbubbels onder de bandagelens die hij draagt. De ene minuut ziet hij 15%, de andere ziet hij 3%. Dit vereist flexibiliteit en is vermoeiend voor Max.

Dr. Zaal hield vast aan het plan de afgelopen maanden, wat het voor Max mogelijk maakte om rust te behouden en om zijn medicijnen te blijven gebruiken en voorzichtig te blijven. Dankzij Dr. Zaal keert het gezichtsvermogen weer langzaam terug. Opnieuw zijn de komende weken belangrijk en spannend. Dr. Zaal constateerde zelfs dat transformatie lijkt plaats te vinden van de vochtafstotende, slechte  naar goede, transparante epitheelcellen. Door aan het plan vast te houden en door de ogen vochtig te houden, zal deze transformatie hopelijk doorzetten. Max moet vasthouden aan het plan terwijl hij de dingen doet die hij leuk vindt en terwijl hij de angst voor verlies van zijn gezichtsvermogen doorbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *