De operatie van afgelopen 9 juli is geslaagd. Enerzijds is mondslijmvlies getransplanteerd in de conjunctiva van het rechteroog. De mond is geheel genezen. Bovendien is het mondslijmvlies geheel opgenomen door de conjunctiva. Het oog houdt beter vocht vast, waardoor bijdruppelen daadwerkelijk zin heeft. Hierdoor is de conditie van het oog sterk verbeterd.
Aan de andere kant heeft een hoornvliestransplantatie plaatsgevonden. Ongeveer 70% van Max’ hoornvlies is vervangen met donorweefsel. Het goede nieuws is dat de resterende 30% nauwelijks door littekenweefsel is aangetast. Ook het donorweefsel is (vooralsnog) opgenomen en wordt door het rechteroog geaccepteerd. Het amnion is ter bescherming op het hoornvlies geplaatst. Dit bood enkele weken optimale bescherming, waarna het (mechanisch) is afgestoten.
Tot nu toe is er dus alleen maar goed nieuws. Toch blijft het spannend. Na een hoornvliestransplantatie is niet alleen voldoende dat het donorhoornvlies wordt geaccepteerd. Eigen epitheel moet hier namelijk over heen groeien. Het epitheel is de meest oppervlakkige laag van het hoornvlies dat het hoornvlies goed beschermt en dat goede lichtinval in het oog, goed zien, mogelijk maakt.
Juist de groei van het epitheel was bij Max de afgelopen jaren verstoord, waardoor infectie dreigde en zelfs een perforatie plaatsvond (zomer 2009). Maar, ook hierbij lijkt er goed nieuws te zijn. Twee weken na de operatie, nadat het amnionweefsel mechanisch is afgestoten, heeft groei van het epitheel ingezet. Dit epitheel is transparant.
De groei van het transparante epitheel moet doorzetten, niet alleen om de visus te verbeteren, maar ook om het hoornvlies goed te beschermen. Tot die tijd blijft de situatie precair. Max draagt een kappenbril, waar hij naar eigen zeggen al meteen aan gehecht is geraakt. Deze beschermt het oog tegen externe elementen zoals de wind. Hij gebruikt corticosteroïden, waarvan de dosis gelukkig tot een minimum is beperkt omdat er geen enkele tekenen van afstoting zijn. Daarnaast gebruikt hij antibiotica om infectie tegen te gaan. Nieuw is het middel ‘Cacicol’, een nieuw ontwikkeld medicijn dat celgroei van verstoorde hoornvliezen bevordert. Ten slotte heeft Max op aandringen van oogarts dr. Zaal serumdruppels van zijn eigen bloed laten maken. De eiwitten van Max’ eigen bloed beschermen het hoornvlies tegen externe invloeden. Gehoopt wordt met Cacicol en serumdruppels het herstel van het epitheel verder te bevorderen.
Max’ visus is sterk verbeterd. Toen hij op 11 juli het ziekenhuis uitliep om naar huis terug te keren, werd hij overweldigd door de visuele indrukken. In de dagen hierna was de visus instabiel, maar verbeterde verder.
Twee weken na de operatie nam de visus af. Hij bleef instabiel, maar nu schommelde hij naar beneden. De oorzaak lag in het amnion dat werd afgeworpen. Dit, in combinatie met een ontbrekend epitheel, zorgde ervoor dat de lichtinval in Max’ oog sterk te wensen overliet. Echter, na het weghalen van loszittende hechtdraden, en met het verder groeien van het epitheel, is in de weken erna de visus weer omhoog geklommen.
Nu, anderhalve maand na de operatie, wisselt de visus nog steeds sterk. Waar de visus voor de operatie 1-2% was, schommelt deze nu van 3%-10%, soms zelfs 15%. Op goede momenten kon Max lezen en gezichtsuitdrukkingen waarnemen.
Zet de groei van het epitheel door, dan verbetert de visus opnieuw. In welke mate valt moeilijk te zeggen. In ieder geval is de algehele conditie van het oog sterk verbeterd. Met goede zorg en met de uitstekende begeleiding van dr. Zaal wordt verder herstel ondersteund.